Recepty

Rybízové cupcaky

Ingredince:
350g červeného rybízu
100g másla
300g mouky
80g moučkového cukru
40g cukru
2 lžičky kypřícího prášku
2 vejce
200ml mléka

Na pusinky:
3 bílky
100g cukru
1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru

Postup
Z rybízu si vyberte pár bobulek na ozdobení upečených muffinů. Zbylý rybíz umyjte, sundejte stonky a nechte odkapat. Pak k rybízu přidejte 40g cukru.

A teď už k muffinům. Rozpustíme máslo, přidáme vejce, práškový cukr, mléko. mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme do připravené směsi. Vše důkladně smíchat a pak opatrně přidáme oslazený rybíz. 

Troubu předehřejte na 180° C a připravte si asi zhruba 12 košíčků na muffiny. Pečte asi 20 minut.

Na upečené muffiny jsem udělala pusinky, ale pokud se vám nechce, určitě by stačila i šlehačka. Jak na pusinky: Bílky ušleháte do bílého tuhého sněhu a během šlehání postupně přidávejte cukr a zázvor. Když budete pusinky nanášet na muffiny, vemte si na to zdobící sáček. Muffiny s pusinkami dejte znovu do trouby zhruba na 10 minut, aby pusinky trochu zezlátly. Na závěr stačí už jen ozdobit rybízem a je to. 



Borůvkové cupcaky

Tenhle recept jsem objevila minulý rok, ale pořád se k němu ráda vracím! 
Ingredience:
55 g másla
100 g borůvek
150 g hladké mouky

115 g cukru krupice
125 ml podmáslí 
1/2 lžíčky jedlé sody
1/2 lžíčky prášku na vaření 
2 lžičky vanilkového cukru (ne vanilín)
1 vejce

Na krém:
25g másla
50g cukru moučka
borůvky
+borůvky na ozdobu

Postup:
Smícháme změlké máslo a cukr a vyšleme jemný krém, po té přidáme vejce, vanilkový cukr a mícháme.
V oddělené mističce prosijeme mouku, jednou sodu a prášek do vaření. Po té promísenou mouku přisypáváme do první misky s krémem. Nejlépe pomalu a postupně. Přidáme podmáslí a mixujeme. Po té přidáme borůvky, ale mýcháme je v těstě s dřevěnou vařečkou, aby se nerozmačkaly. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme asi 20 minut, dokud nejsou po doteku cupcaky pružné.


Piškot s ostružinami a mascarponovým krémem (verze1)


Piškot s malinami a pudinkovým krémem (verze2)
Jeden piškot, dvě verze. Udělat dobrý piškot je peklo, ale tenhle recept je ten nejlepší a nejjednodušší! Místo ostružin a malin se dá dát téměř cokoliv, například by se hodily jahody nebo borůvky.

Na piškot: 
5 vajec
200 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
10 lžic horké vody +kakao, kdyby někdo měl zájem o kakaový piškot

Na krém (verze1):
1 mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce malinového syrupu (třeba Grenadina)

Na želé:
1 sáček želé
trochu malinového syrupu
pár ostružin

Postup: Žloutky šlehejte s cukrem do hustější pěny, postupně přidávejte vodu. Vedle toho si připravte z bílků tuhý sníh. Část sněhu se pak opatrně vmíchá do pěny ze žloutků. Vařečkou do směsi postupně vmíchávejte opatrně mouku a na závěr zlehka přidat zbytek sněhu. Troubu předehřejte na 160 stupnů a pečte zhruba 35-40 minut. Těsto vyjde na dva menší korpusy nebo na jeden větší. My udělali z jednoho těsta dva koláče. 

Na upečený piškot namažte mascarponový krém (pokud děláte pudinkový, nalejte puding), pokryjte ovocem a zajilte želé. Želé připravte podle návodu na sáčku, přidejte trochu syrupu a několik ostružin, aby to chytlo správnou chuť. Na dort pak želé nalévejte přes cedítko.


Broskvový koláč
Ingredience:
200g hladké mouky
140g másla
85g třinového cukru
1 lžíce mletých mandlí
2 lžičky mleté skořice
1 vejce

700g broskví
1 lžíce třtinového cukru

Postup:
Troubu předehřát na 200. Do mísy dejte mouku se skořicí, nakrájené máslo a uhnětejte do drobenky. Z 85g cukru odeberte 2 lžíce stranou a zbytek přisypte k drobence. Přidejte žloutek a lžíci vody a zpracujte tuhé těsto. Toto těsto pak zabalte do folie a dejte na půlhodiny do lednice. 
Mezitím si opláchněte broskve, rozkrájejte je na půlky, vypeckujte a smíchejte s odloženým cukrem. Po půl hodině těsto vyválejte a vložte do pečící formy. Posypejte mandlemi, rozprostřete broskve a dejte péct zhruba na 35 minut dokud nebude těsto pevné. 

Místo broskví můžete použít i nektarinky, meruňky, jablka nebo hrušky.  
  


Čokoladové tartteletes s jahodami
Na poprvé je recept možná trochu složitější, ale na po druhé to jde už raz dva.  

Na těsto:
285g másla
150g moučkového cukru
490g hladké mouky
2 vejce
½ lžičky soli
½ hrnku mletých mandlí
½ lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkového lusku

Na náplň:
225g hořké čokolády
2 lžíce másla
1½ hrnku smetany

2 lžíce uvařené kávy
jahody/maliny/borůvky/rybíz/nebo nic

Hned na začátek chci říct, že vám asi zbyde trochu těsta. Můžete ho zabalit do sáčku a dát do mrazáku a nechat na jindy. Pak už jen stačí nechat rozmrazit, upéct a udělat náplň.
A teď k postupu: Z másla ušlehejte mixerem krém, přidejte cukr, mandle, sul, vanilku a vejce. Mixujte na nízkých otáčkách. Postupně přimýchávejte do těsta mouku. Těsto rozdělte na 3 kusy. Každý kus zabalte do alobalu a nechte na 4 hodiny vychladnout v lednici. 
Z těsta si udělejte kouli, kterou vyválejte do placky o velikosti formičky. Nejlépe když si vyválite větší placku a formičkou pak těsto vykrojíte. Ve formičce pak těsto prsty rozprostřete do stran a dejte na 15 minut vychladnout do lednice. Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Po patnácti minutách formičky s těstem vytáhněte, dno několikrát prodirkujte vydličkou, z pečícího papíru vystříhejte kolečka, které pak vložíte na dno formiček s těstem a na konec na pečící papír dáte fazole, aby se těsto nezvedlo (jak je to na fotce). Pečte 20 minut a pak nechte vychladnout. 

Na čokoládovou náplň budete potřebovat hrnec a větší žáruvzdornou mísu.  Do hrce dejte vařit vodu a až bude vařit, položte mísu na hrnec s vodou. Do mísy dejte nasekanou čokoládu a máslo. V jiném kastrolku ohřejte (neušlehanou) šlehačku a pak ji postupně nalívejte do mísy. Na úplný konec přidejte kávu. 
Koláčky s náplní nechte alespoň na hodinu vychladnout. Pokud chcete aby koláčky vypadaly opravdu čokoládově, jako jsem je měla na narozeniny, přidejte do těsta trochu kakaa. Na recept v angličtině mrkněte sem.


Kdyby měl někdo k receptům dotazy, pište na ask.fm:)
České stránky s recepty moc nesleduju, spíše mám v oblíbených ty zahraniční. Pár tipů pro inspiraci:
http://berry-lovely.blogspot.cz/
http://angsarap.net/
http://littlecookingdiary.blogspot.cz/
http://www.spicyicecream.com.au/
http://catalinapece.blogspot.cz/
http://hungryatmidnight.com/

Doporučíte mi teď zase některé oblíbené stránky s recepty vy?
Přeji krásný den 

19 komentářů:

  1. Rybízové cupcaky a piškot s malinami a pudinkovým krémem vypadá skvěle, určitě něco z tvých receptů vyzkouším, díky za skvělé tipy :)

    OdpovědětVymazat
  2. och bože...prečo som si len otvorila tento príspevok?! sliny tečú...:D

    OdpovědětVymazat
  3. Nejnádhernější fotky jídla na světě! Obzvlášť ty borůvkové cupcakes! A teda mimoto všechno vypadá i strašně chutně!

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný fotky. :) Všechny recepty vypadají báječně, určitě vyzkouším ten koláč. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se šíleně líbí ty piškoty :) Přetvořím na bezlepkový a taky si to musím udělat, když už je to čerstvý ovoce všude teď :)

    OdpovědětVymazat
  6. Adi, hned bych něco vyzkoušela, ale nemám tu kuchyňskou váhu! Tak až přijedu domů. Všechno je to krásné.

    OdpovědětVymazat
  7. piškoty vyzerajú skvele. isto vyskúšam

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasné recepty a ještě lepší fotky, nevím, co z toho bych ochutnala dřív :-)

    Mamou-stylove.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Perfektní příspěvek! Hned dnes něco zkusím.

    OdpovědětVymazat
  10. Mňammm..jseš moc šikovná. Já v kuchyni nic nezvládnu :/

    Můj blog :http://fashionaddiction-style.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Boze, mam abstak na sladke:D

    Www.70sukienmala.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  12. to mi nedělej!!! Taková mučírna tady :D hahaha, mnaaaaaam!

    OdpovědětVymazat
  13. No vypadá to úžasně, myslím, že vyzkouším ty borůvkové, ale nevěřím, že to dopadne takhle dobře! :D

    Eiva: Brighton (UK) Lifestyle Blogger

    OdpovědětVymazat
  14. krásně nafocené, vypadá to výborně:)

    OdpovědětVymazat
  15. Nádhera, děkuju za tipy, hrozně ráda peču. Zrovna teď jsem udělala banánovo-borůvkovo-čokoládové muffiny. Zkus dát do těsta dva banány, dělá to divy a je pak i hodně syté. :-)

    OdpovědětVymazat

followers:
Instagram:
9 tis.